onsdag 17 april 2013

Hur ska vi stoppa näthatet?


Analys: Hur ska vi stoppa näthatet?

På den senaste tiden har näthatet eskalerat över hela Sverige. Varje dag ökar hatet i och med att sociala medier har blivit så populära. Det är många utsatta och lika många som utsätter andra. Hur ska internet kunna vara en vänskaplig plats där alla ska kunna uttrycka sina åsikter utan att kränka andra eller bli kränkt själv? Hur ska vi få stopp på näthatet?

I programmet Uppdrag granskning, Svt, del 4 av 8, 2013-02-06, berättar flera kvinnor om hur de blivit utsatta för näthatet. Det är både offentliga personer och anonyma som är offer för hatandet över internet. De berättar deras historier och läser upp en del av de hemska och grova kommentarer som de fått, av anonyma och icke anonyma personer. I programmet ställs även några av näthatarna mot väggen och de flesta försvarar sig med att sådant man skriver över internet är något de aldrig skulle sagt personligen och att över internet kan man inte ta allt ordagrant.

Jag tycker att alla borde se det här programmet. Man får en bra bild av vad det faktiskt är som pågår på internet. Näthatet är ett problem vi verkligen måste uppmärksamma och ta tag i, annars är jag ganska säker på att det kommer bli värre. Jag antar att det är fler än vad man tror som skriver hemska kommentarer och som hatar andra på nätet. Intervjuerna med näthatarna var nästintill pinsamma. Det var inte många som stod för vad de hade skrivit på nätet. De gjorde bortförklaringar och skyllde på att alla andra var ansvarslösa på internet, så då kunde dom också vara det. Jag tycker verkligen att alla borde tänka på vad dom skriver till andra. Det är aldrig okej att göra något elakt bara för att andra gör det, alla måste ta sitt eget ansvar.

Per Hansson skriver i ”Stoppa näthatet nu”, ÖP, 2013-02-08, om att det är männen som utsätter kvinnorna för näthatet. Han menar att ökad jämställdhet mellan kvinnor och män är väldigt viktig och att görs inget mot problemet riskerar jämställdheten ta flera kliv tillbaka, eftersom att kvinnor snart inte kommer våga uttrycka sina åsikter. Han tycker att ingen ska behöva bli hotad och kränkt av de anonyma hatarna och gränsen för det tolererbara är överträdd.

Det Hansson menar håller jag starkt med om. Ifall det skulle fortsätta så här, eller bli ännu värre, kommer kvinnor inte våga uttrycka sig eftersom att de kommer antagligen vara rädda för hoten och hatet de får. Sverige är ett land med yttrandefrihet och det borde fortsätta vara så. Jämställdheten mellan män och kvinnor har blivit bättre i Sverige mot vad den var för många år sedan. Om det nu fortsätter bli sämre i den här farten kommer absolut jämställdheten flera kliv tillbaka, då det faktiskt mest är männen som utsätter kvinnorna för näthatet. Ingen ska behöva lida för sina egna åsikter och definitivt inte bli behandlad som mindre värd. Det är sjukt vad folk vågar skriva på nätet när de är anonyma. De gömmer sig bakom en skärm och vågar inte säga elakheterna ansikte mot ansikte, vilket gör näthatarna till fega.

I Hanna Hellquist krönika, ”Fingret har satts på något viktigt”, DN, 2013-02-08, berättar hon om hur hon själv tänker kring näthatet. Hon har blivit listad som Sveriges femte farligaste kvinna, enligt en lista som florerade runt på olika sociala medier. Troligen eftersom att hon har medial makt som krönikör, radiopratare och som ibland är med i tv och tidningar. Hon vill inte behöva tänka på hatet när hon ska skriva texter, eftersom då blir texterna inte bra och det blir ingen bra debatt om folk bara hatar vad de andra tycker.

Att skriva krönikor utan att bli påverkad av andra måste vara jobbigt. Att folk sedan näthatar andra som uttryckt sina åsikter kring krönikan måste vara ännu mer påfrestande. Jag tycker att folk som vågar säga vad dom tycker, utan att hata på något sätt, är modiga. De ska inte då behöva bli listade som farliga för att folk blir rädda att de har för mycket social makt.

Så, hur kan vi stoppa näthatet? Näthatarna kan inte fortsätta som dom gör nu, men det kommer alltid att finnas folk som är tuffa bakom skärmen och som skriver elaka saker till folk. Det första vi kan göra är att inte bry oss om de som hatar. Får de ingen uppmärksamhet blir de inte uppmuntrade till att fortsätta så som dom gör. Vi kan alla tänka på vad vi skriver över internet. Är det verkligen något vi skulle kunna säga personligen? De sociala medierna blir fler och fler, och på så sätt blir det också fler och fler näthatare. Det gäller för alla att ta tag i problemet och göra något åt det. Anmäl eller gör något som kan göra att det blir bättre. Slutligen tycker jag att alla ska få uttrycka sig på internet, så länge det är på ett sätt som är okej och inte är kränkande eller hatfullt.

Källförteckning:
Hansson Per, ”Stoppa näthatet nu”, ÖP, 2013-02-08
Hellquist Hanna, ”Fingret har satts på något viktigt”, DN, 2013-02-08
Uppdrag granskning, Svt del 4 av 8, 2013-02-06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar