onsdag 17 april 2013

NÄTHATET MÅSTE STOPPAS


Näthatet uppmärksammas mer och mer i media, varje dag utsätts framförallt barn och kvinnor på nätet utan att något görs. Det är på tiden att det stoppas innan det går för långt annars finns risken att jämställdheten tar ett stort kliv bakåt. Frågan är bara hur vi ska stoppa näthatet och kommer det verkligen gå att stoppa eller är det för sent?

Den 8 mars tog en 13-årig flicka sitt liv efter att ha blivit utsatt för näthat en längre tid. I artikeln ”Kan ha hittat nätpedofilens dator” av Liv Fahlén, publicerad den 050413 på SVT.se får man reda på att flickan även blivit utsatt för sexbrott. En man i 40årsåldern ska ha tagit kontakt med henne på ett chattforum och tvingat henne att posera lättklätt framför webbkameran. Polisen har nu hittat datorn och undersöker om det kan finnas mer bevis att hämta på den. Totalt har 25 anmälningar kommit in mot den här mannen, bland annat för grovt utnyttjande av barn.

Det är fruktansvärt att något sådant kan ske i dagens samhälle. Med bättre kontroller på nätet borde detta kunna undvikas. Detta var ett hemskt fall som gick alldeles för lång, genom att ändra något nu kan vi förhoppningsvis hindra detta från att ske igen.

Hanna Hellquist skriver på DN.se i sin krönika ”Fingret har satts på något viktigt” publicerad 080213, att hon kände sig trygg i början av hennes karriär men nu när hon har blivit så pass offentlig så känner hon sig inte lika trygg längre. Hon är rädd för att hon ska utsättas för hat och hot då hon vågar uttrycka sina egna tankar och åsikter. Hon vill kunna skriva sina texter utan att behöva tänka på konsekvenserna som kan uppstå men för det måste något ändras.

Det är tragiskt att offentliga kvinnor med en röst ska behöva känna sig otrygga nu för tiden. Vi lever i ett så pass demokratiskt och tryggt samhälle, så hur kan detta egentligen hända. Ska inte kvinnor få uttrycka sina åsikter utan att utsättas för hot och kränkningar?

Det finns mycket att göra mot näthatet, i artikeln ”Tillsätt en nätombudsman och stärk polisens resurser” skriven av Lars Arrhenius och Mårten Schultz, publicerad 170213 på DN.se kan man läsa att de anser att dagens lagsstiftning inte ger ett tillräckligt skydd mot kränkningar och hot på nätet. De föreslår att man ska utse en nätombudsman som driver skadeståndsprocesser och att polis och åklagare ska få mer resurser.

Vi håller med om det de skriver. Sverige borde införa en nätombudsman så att personerna som skriver kränkande saker skulle tänka på att det de skriver kan orsaka konsekvenser för dem själva. De anser även att vi ska ändra på vår lagstiftning vilket kan vara bra då den för tillfället inte fungerar eftersom att den inte skyddar folk tillräckligt på nätet.

Hur ska vi då stoppa näthatet? Vi anser att alla har ett ansvar att försöka stoppa det här. Personligen kan man till exempel skydda sina egna konton på olika internetsidor för att undvika att bli utsatta. Man kan ha sin Facebook och Instagram privat så att man själv kan bestämma vilka som ska se det man skriver eller lägger ut. Vi anser också att man ska tänka på vad man skriver och lägger ut, inte för personliga och utmanande bilder eller texter. Blir man utsatt för nätmobbning och hot så måste man själv ta kontakt med folk som kan hjälpa en ur situationen. Om man ser någon som blir utsatt ska man agera direkt och ge de utsatta stöd så att personen inte känner sig ensam. Om vi skulle införa en nätombudsman tycker vi att den ska vara aktiv på sidor där det finns risk för att utsättas. Till exempel kontrollera anmälningar som sker. Vi anser även att det borde vara hårdare straff för de människor som utsätter andra för grov nätmobbning och hot.

Till slut vill vi säga att man inte ska stoppas av näthatare. Utan man ska alltid stå för det man tycker.
För att detta ska stoppas måste det lyftas upp på ytan och våga konfronteras.



KÄLLFÖRTECKNING:

Arrheniuz Lars och Schultz Mårten, ”Tillsätt en nätombudsman och stärk polisens resurser”, DN, 2013-02-17.
Fahlén Liv, ”Kan ha hittat nätpedofilens dator”, SVT, 2013-04-05.
Hellquist Hanna, ”Fingret har satts på något viktigt”, DN, 2013-02-08.


Av Johanna, Anna och Beatrice.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar