måndag 21 januari 2013

Många struntar i att nedladdning är olagligt

Nedladdning av filmer och musik har sedan några år tillbaka varit olagligt. Trots detta laddas miljoner filer ned gratis varje dag. Detta påverkar folk inom media-branschen, framför allt film- och musikaffärer som kan behöva stänga ned eller byta lokaler. 


Filmer och musik delas hela tiden på Internet och många i världen har någon gång tankat hem något av detta. Även fast det är olagligt sedan 2009 så hindrar det inte många från att sluta ladda ned, men det har minskat. Något som istället ökar är användningen av streamingtjänster som Spotify och Voddler, skriver DN. Detta gör att allt färre människor köper filmer och musik i affärer som leder till att flera musik- och filmaffärer tvingas lägga ned eller byta lokaler. 
- Jag och mina vänner laddar ner eller streamar filmer och musik dagligen. Anledningen till att jag, och många andra, inte går och köper en film eller skiva är pga att det är mycket enklare och billigare att klicka upp det via Internet, säger Johanna Haglund,16 år.
        Att ladda upp och sprida filmer vidare på nätet är det som räknas som olagligt, men det verkar som att många här i Sverige struntar i att man kan straffas för det. Aftonbladet skriver att enligt SCB håller cirka 20 procent av Sveriges befolkning på med uppladdning av filmer, vilket motsvarar ungefär 1,4 miljoner svenskar. Och det är ännu fler som laddar ned och sprider dem vidare. 
- Det är synd om artister, skådespelare och bolag som lägger ned pengar på att skapa och sälja filmerna och musiken utan att de tjänar på det bara för människor delar och sprider deras arbeten gratis på Internet, anser Johanna. 
        Affärer, bolag och artister tjänar mindre på dessa fildelningar, vilket gör dem irriterade och ledsna. För att de ska fortsätta producera måste de få in pengar och det får dem inte av detta. Det som idag gläder många arbetare inom media-branschen är att nedladdningen de senaste åren har minskat ett snäpp och att laglig streaming har ökat, dock hjälper inte detta film- och musik affärer om dem inte har en Internet hemsida. 
- Jag hoppas och tror att nedladdningen kommer minska ännu mer och få strängare lagar och straff de kommande åren, för artisternas bästa, säger 16-åringen.



Amanda Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar