måndag 21 januari 2013

SJs priser för höga för studenters låga budget


Trots höga priser och trafikkaos väljer tågresenärerna fortfarande att resa med SJ.
- Det är hemskt, det är rena rama rånet. Hur tycker de att vi studenter ska kunna åka tåg med vår tighta budget med deras höga priser, säger en ung kvinna i 20årsåldern.
        SJ har haft stora problem med trafiken i vinter, det har varit stora förseningar och inställda tåg som många resenärer har drabbats av. Trots det kan SJ sätta skyhöga priser på sina biljetter. Skulle en resenär få förhinder och behöva boka om eller avboka så är resenären tvungen att lägga till ytligare några hundra kronor. Men människor väljer ändå att fortfarande åka med SJ.
- Det är ju hemskt, det är ju rena rama rånet. Hur tycker de att vi studenter ska kunna åka tåg med vår tighta budget och deras höga priser? Det skiljer bara några enstaka kronor mellan studentpriser och ordinära priser, och så går det inte att boka om eller avboka biljetten med de priserna utan då måste man lägga till ett par hundralappar, säger en ung kvinna i 20årsåldern.
        De äldre resenärerna menar på att de är ett bekvämt sätt att transportera sig på, det går oerhört snabbt, det är bra miljövänligt transportmedel och de är alltid trevligt att träffa nya människor. De tycker även att det är för dyrt, men menar på att om man är ute i god tid så får man biljetterna till ett bra och billigt pris. Har man inte den möjligheten så blir de däremot dyrt.
- Hade de varit ett ytligare tågföretag på marknaden så hade det garanterat varit helt andra priser, men SJ är i nu läget ensamma på marknaden och kan därför sätta de priser de har. Jag tycker att någon borde satsa på att starta ett lågprisbolag, så som Ryanair eller Norwegian inom flygbranschen. På så sätt så har vi studerande också en möjlighet att välja att åka tåg. Jag skulle garanterat välja ett lågprisbolag framför SJ utan att tveka, säger en student i 25årsåldern.
        SJs anställda tycker däremot att de är bra priser och tycker att resenärerna får vara ute i god tid om de tycker att priserna är dyra. De anställda tycker att SJs villkor är bra och de flesta trivs på jobbet.
- Blir de förseningar eller att tågen blir inställda så får vi ut lön och eventuellt ersättning för den tiden som vi sitter fast i så fall, säger en konduktör i 50årsåldern.
Matilda Jacobsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar